Referenser

”Frida Funemyr är en skicklig journalist och fotograf som jag med stor tillit  bjudit in i mitt hem vid flertalet tillfällen för trevliga samtal. Frida jagar inte sensationer utan bygger långvariga relationer med sina klienter, vilket gör att vi träffats för intervjuer i snart 15 år.” 

Andreas Carlsson, låtskrivare

”Frida Funemyr är alltid lika proffsig och trevlig att jobba med och hon får mig som intervjuperson att känna mig avslappnad både vad det gäller intervju och bildporträtt. Hon jobbar snabbt och effektivt som fotograf vilket jag tror bidrar till att det blir lättare att slappna av framför kameran på samma sätt som under själva samtalet. Känner mig väl fångad både i bild och text. Kan varmt rekommendera Frida.”

Moa Herngren, journalist och författare

”Frida Funemyr är en multibegåvning i sitt yrke och en fantastisk yrkesperson och människa att få möta – det är ovanligt att en intervju kan kännas så berikande. Hon är inte bara en stilsäker, duktig och skarp skribent och fotograf, hon har också en enorm förmåga att skapa en lyhörd och trygg stämning i rummet och samtalet. Som journalist blir jag både imponerad och inspirerad!”

Sara Meidell, kulturredaktör för Västerbottens-Kuriren

”Frida Funemyr är en multibegåvad och fantastisk journalist och fotograf. Hon har stor förmåga att lyssna på och ta in dem hon intervjuar. Empatisk, nyfiken och påläst är ord som beskriver henne bäst.”

Malena Ernman, artist

”Påläst och mycket begåvad journalist. Ovanliga frågor som jag tyckte om att besvara. De flesta journalister jag mött under mina år ställer samma frågor – inte Frida.

Ses igen hoppas jag.”

Peter Stormare, skådespelare

”Jag har blivit intervjuad av Frida ett flertal gånger. Sällan har jag träffat en så påläst, genuint intresserad och lyssnande journalist. Att hon dessutom är en oerhört skicklig fotograf som får mig att se, om möjligt, ännu vackrare ut än jag gör i verkligheten, är en stor bonus!”

Petra Mede, programledare och författare

”Frida Funemyr har under många år skrivit intervjuer till Hemmets Journal. Hon är ständigt engagerad, driven och mycket duktig på att hitta intressanta och aktuella personer att skriva om, men också starka livsöden. Jättebra känsla för målgruppen och väldigt bra på att få personer att öppna upp sig och berätta.

Frida är alltid snabb och alltid pålitlig. Och – en fantastisk fotograf!”

Louise Lindgreen, reportagechef, Egmont Förlag

”Frida Funemyr har en värme och en hjärtlighet som gör att all typ utav stelhet försvinner. Det finns också ett genuint intresse bakom hennes frågor som gör att man gärna delar med sig lite extra. Som fotograf är hon kreativ och skapar ett lugn som gör att man blir trygg och kan slappna av. Humorn är alltid närvarande!”

Sanna Sundqvist, skådespelerska

”Frida är flink och snabb och fulladdad av idéer och kontakter. Dessutom är hon väldigt tillmötesgående och enkel att arbeta med. Hon har gjort massor av superfina jobb för oss på Aller media.”

Pernilla Björnör Hydén, reportagechef Aller media

”Frida Funemyr är något så ovanligt som en fantastisk fotograf och reporter i ett. Hon får en att känna sig bekväm framför kameran och i intervjusituationen, men väjer heller inte för att ta upp svåra ämnen”.

Patrik Lundberg, författare och journalist

”Fridas varma och vänliga personlighet gör det lätt att fotas och intervjuas. Hon är väldigt lätt att prata med, kul att jobba för och är både en bra journalist och en skicklig fotograf. Jag älskar verkligen Fridas bilder. Hon lyckades få mig att känna mig avslappnad och naturlig både i intervjusituationen och framför kameran”.

Görel Crona, skådespelerska

”Det är inte alltid så att jag är bekväm i en intervjusituation men med Frida Funemyr blev det mer som ett samtal kring ett tema större än bara min person. När det sen kom till fotograferingen skapade hon en avspänd och lätt stämning och fick mig att inte känna mig tillgjort.

Ann Petrén, skådespelerska

”Frida har tålamod som en ängel med oss artister och skådespelare som kan vara rätt svåra att planera en intervju med. Hon är alltid väldigt påläst och jag har aldrig känt mig obekväm i hennes frågor. Hon visar också respekt vilket jag tycker om för hur det än är så skapar vi en artikel för läsarna tillsammans. Hon är alltid mottaglig för en diskussion runt texten så att alla är känner sig nöjda. Att hon dessutom tar bra bilder gör att allt blir så mycket enklare och intervjun är över rätt snabbt och vi kan återvända till allt annat i livet som väntar.”

Malin Berghagen, författare och inspiratör

”Frida är inte bara en av dom bästa journalisterna jag jobbat med men även en av dom finaste personer jag träffat. Hennes engagemang, nyfikenhet och höga ambition är ständigt närvarande och våra djupa samtal har aldrig fått mig att känna mig utlämnande. Hon inger en trygghet som gör att man vågar släppa in henne på djupet utan att det ska utnyttjas på fel sätt. Jag tycker väldigt mycket om våra samtal som lett till många aha-upplevelser och djupa reflektioner om mig själv. Jag ser alltid fram emot våra pratstunder och att bli intervjuad av Frida.” 

Izabella Scorupco, skådespelerska

”Frida Funemyr har arbetat för oss i flera år och vi känner henne som en person som är suverän på att nosa upp starka livsöden, som griper tag i läsaren. Hon får intervjupersonerna att öppna sig och dela med sig av sina berättelser och skriver på ett medryckande sätt, som inte väjer för de svåra frågorna.

För en redaktör är det också skönt att veta att Frida i de fall då det behövs själv kan ta porträtten till reportaget, med fint resultat.”

Monika Israelsson, redaktör Aftonbladet Söndag

”Jag har samarbetat med Frida i många år och hon är en pålitlig och snabb frilansskribent med stort kontaktnät, som levererar allt från kändisreportage till dramatiska ödesreportage. Hon väjer aldrig för de svåra frågorna och ger alltid texterna lite extra djup. Frida är även en duktig fotograf och ser alltid till att det finns ett stort och varierat bildmaterial att välja bland.”

Charlotte Silfverberg, reportageansvarig Aller media

”Jag har jobbat med Frida sedan år 2000 då tidningen JUNIA startade. Hennes flexibilitet och förmåga att hantera flera uppgifter samtidigt är hennes profession. I allt är Frida lyhörd, närvarande och lätt att arbeta med. Hon är trovärdig i sin roll som journalist, ödmjuk och värdesätter sitt arbete högt”.

Marie Arnfjell, chefredaktör Junia

”Jag säger alltid ja när Frida vill intervjua mig eftersom hon behandlar svåra och tunga ämnen med både insikt och enorm respekt utan att tumma på det journalistiska. Det är en konst. Hon är alltid påläst, insatt i ämnet och är lätt att ha att göra med under själva intervjutillfället. Det är en enorm trygghet för mig som intervjuobjekt.”

Karin Adelsköld, programledare inom radio och TV

”Jag har haft många trevliga möten med Frida genom åren och förhoppningsvis blir det många fler!”

Sissela Kyle, skådespelerska

”Frida har intervjuat mig i flera sammanhang under årens lopp. Det har alltid varit väldigt meningsfulla möten. Hon lyssnar noga, uppfattar vad jag vill ha sagt och skriver sedan väldigt levande och personliga texter. Bättre journalist kan man inte önska sig!”

Patricia Tudor Sandahl, författare och psykoterapeut

”Frida har förmågan att få en intervju att kännas mer som en konversation med en vän. Hon är alltid superproffsig med både bilder och förberedda frågor! Jag blir alltid positivt överraskad över hur hon lyckas skriva ihop reportage som är målande, positiva och relevanta men samtidigt korrekta och i enlighet med mina svar.”

Helena Mattsson, skådespelerska

”Jag träffade Frida och gjorde min första intervju samt blev fotograferad av henne för säkert 10 år sedan. Jag kände mig direkt trygg och vågade öppna mitt hjärta under intervjun. Sen har jag alltid fått godkänna både text och bild innan något gått i tryck vilket man verkligen uppskattar i denna branschen. Så sen dess har jag mött Frida i olika sammanhang och gjort ett flertal intervjuer. Alltid lika bra och proffsig. Känns alltid som man vill sitta kvar och prata över en kaffe eller ett glas vin som med sin bästa tjejkompis.”

Hannah Graaf, tv-profil och bloggerska

”Att träffa Frida Funemyr för en intervju är som att träffa en vän. En sådan där vän som det känns naturligt och avspänt att vara med. Fridas frågor är alltid ställda med omsorg och respekt och det finns aldrig några elaka bakhåll. När Fridas text är skriven får jag alltid läsa igenom och komma med mina ändringar och förslag på andra ingångar. Frida, till skillnad från många andra journalister som jag träffat, förstår innebörden av att det nedskrivna ordet, lösryckt ur sitt sammanhang, kan få en helt annan innebörd än det som faktiskt har sagts till varandra. Frida är inte intresserad av elaka, påhittade eller egentolkade ”sägningar” som gör ont att läsa och sårar mig som blivit intervjuad. Frida är på riktigt och vill berätta det jag har berättat! Att vara med Frida, lyssna på henne och prata med henne är alltid oerhört härligt och givande. Det finns ett genuint intresse, en stark nyfikenhet hos Frida som gör mitt möte med henne underbart lustfyllt, innerligt och i slutändan när artikeln är klar känner jag mig sedd på det allra finaste sätt. Och jag längtar tills jag får träffa en journalist som henne igen.”

Maria Lundqvist, skådespelare

Efter branden blev jag nerringd av olika journalister, allt ifrån stora TV-shower till olika nyhetssändningar och tidningsmagasin. Det var jättefint av alla men jag var inte riktigt beredd på det i början så fick jag nästan en chock, en total stress när telefonen ringde 5 dagar i veckan. Journalisterna gav sig inte och jag blev till sist lite less utan att vara otrevlig så valde jag att inte ens svara i telefonen. Att delas i media eller hjälpa någon annan med mitt öde var inte aktuellt då jag var sekunder ifrån att mista min livs mening, våra älskade barn..

Veckorna rullade och sedan fick jag ett samtal av Frida. Hon lät inte som de andra i tonen. Hon LYSSNADE till MIG och var så förstående och jag kände att här har jag någon med stort hjärta i sitt jobb och med medmänsklighet. Hon ville inte bara skriva för att sälja, hon ville lyssna. Lyssna till mig och mina ord.

Tänk vad rätt jag hade. Vi sågs 7 månader efter att jag flyttat hem från sjukhuset det var nog oktobers mest gråaste dag med ett spöregn som slog ner hela min nyfixade frisyr. Typiskt! Men vad gjorde väl en fixad frilla när man kan träffa en främmande människa som man helt plötsligt sitter vid bordet med och pratar om livets värsta stund. Om livets tuffaste period. Och för första gången efter att jag tömt mig och pratat om min besättelse för någon så åkte jag inte hem med en ångestkänsla och klump i magen. Snarare kände jag mig stark och uppladdad. Jag hade träffat rätt journalist och människa som gav mig en god magkänsla. Idag när jag läste reportaget fick jag bekräftat att jag ska fortsätta lyssna till magkänslan. Den säger oftast rätt. Vem vet, kanske de blir det Frida Funemyr jag ber om hjälp med min framtida bok. Detta reportage med Frida kommer jag inte ångra, det blev så fint och äkta!

Tack Frida för du väntade ut mig tills det kändes rätt för mig, för att du lät mig gå igenom först och fick mig att känna mig trygg i att prata.

Emma Schols, (År 2019 räddade Emma sina sex barn ur sitt brinnande hus och klarade sig trots tredje gradens brännskador över stora delar av sin kropp).